Академско Друштво „Нови Београд” је почело са радом 04. јануара давне 1974. године, у месној заједници “Радних бригада”, а касније је прешло у оквир Радничког универзитета под називом СКУД “Скојевац”. Касније мења назив у КУД Политехничке академије “Нови Београд”, а потом и у КУД Високе туристичке школе “Нови Београд”.

Друштво функционише као једна велика породица састављена од 300-500 чланова различитог узраста, од деце која имају 5 година до најстаријих чланова који имају око 80 година. Рад друштва се одвија на пробама у току читаве године. Бројност ансамбала говори о квалитету рада са децом и омладином свих узраста. Континуитет трајања од више деценија, указује на неизмерну љубав и спремност чланова да негују традицију свога народа кроз песму, свирање и игру без обзира на услове рада.

Данас се Друштво налази на Новом Београду у згради Високе туристичке школе, у улици Булевар др Зорана Ђинђића 152а.

Анасамбл народних игара својим програмом обухвата широк опус народног стваралаштва: од изворних народних игара до високо стилизованих, са примереним уметничким приступом свакој игри. У оквиру дечијег и омладинског ансамбла народних игара постоје две врсте програма: национални и интернационални. Национални програм је заснован на изворним народним играма које су прилагођене времену и условима извођења. Интернационални програм је, углавном, стилизован, али заснован на оргиналним елементима игара.

Народни оркестар негује изворну народну музику српског народа. Поред оркестарских нумера, које се изводе у оквиру концертног дела са ансамблима народних игара, народни оркестар има вокалне солисте које прати на јавним наступима, као и групу певача. Народни оркестар је састављен од врхунских музичара и броји преко двадесет сталних чланова.

Поред редовних проба сви извођачки ансамбли и секције имају у току године доста обавезних наступа, концерата и турнеја. Дечији и омладински ансамбли народних игара, као и народни оркестар са вокалним и инструменталним солистима и групом певача, редовни су учесници многобројних смотри. Ансамбли народних игара сваке године учествују на неколико међународних смотри фолклора у иностранству. Учествовали смо на фестивалима широм Европе и остали смо у лепом сећању љубитеља националних фолклора у градовима: Француске, Немачке, Холандије, Швајцарске, Аустрије, Италије, Шпаније, Грцке, Мађарске, Пољске, Русије, Белгије, Словеније, Турске, Кипра…  Посебно се поносимо чињеницом да смо успоставили пријатељске и блиске односе како са ансамблима из целог света, тако и са публиком и посетиоцима наших концерата.

У протеклих 5 година наши ансамбли су одржали велики број концерата за стране туристе представљајући тако традицију нашег народа кроз песму и игру. Туристима из целе Европе који бродовима стижу у наш град представили смо општину Нови Београд, Београд и Србију. На нашим концертима је до сад присуствовало преко 10.000 страних туриста.

Комплетни костими свих ансамбала народних игара су углавном дело наших руку. За толико година бављења народним стваралаштвом и сакупљањем оргиналних делова народних ношњи на терену, стекли смо велико искуство и знање за израду свих врста оргиналних и стилизованих народних ношњи. Њих израђујемо од квалитетних природних материјала, са великим уделом ручног рада. Радимо костиме по својим моделима заснованим на народим мотивима, као и ношње верне оргиналу на основу узорка. При изради користимо стручну литературу и вршимо консултације са струцњацима из Етнографског музеја. Посебан успех нам је израда костима дечијим ансамбалима народних игара.

Преносимо вам део наше историје кроз старе фотографије и исечке из штампе: