Академско Друштво „Нови Београд” је почело са радом 04.01.1974 године, у Месној заједници “Радних бригада” а касније прешло у оквир Радницког универзитета под називом СКУД “Скојевац”. Касније мења назив у КУД Политехничке академије “Нови Београд” и КУД Високе туристичке школе “Нови Београд”.

Друштво функционише као једна велика породица састављена од 300-500 чланова различитог узраста, од деце која имају 5 година до најстаријих чланова који имају око 80 година. Рад друштва се одвија на пробама у току читаве године. Бројност ансамбала говори о квалитету рада са децом и омладином свих узраста. Континуитет трајања од више деценија, указује на неизмерну љубав и спремност чланова да негују традицију свога народа кроз песму, свирање и игру без обзира на услове рада.

Друштво се налази на Новом Београду у згради Високе туристичке школе на Новом Београду у улици Булевар Др. Зорана Ђинђића 152а.

Анасамбл народних игара својим програмом обухвата широк опус народног стваралаштва од изворних народних игара до високо стилизованих, са примереним уметничким приступом свакој игри. У оквиру дечијег и омладинског ансамбла народних игара постоје две врсте програма: национални и интернационални. Национални програм је заснован на изворним народним играма које су прилагођене времену и условима изводјења. Интернационални програм је углавном стилизован али заснован на оргиналним елементима игара са високим степеном уметничке стилизације.

Народни оркестар негује изворну народну музику српског народа. Поред оркестарских нумера које се изводе у оквиру концертног дела са ансамблима народних игара, народни оркестар има вокалне солисте које прати на јавним наступима, као и групу певаца. Народни оркестар је састављен од врхунских музичара, и броји преко двадесет сталних чланова.

Поред редовних проба сви изводјацки ансамбли и секције имају у току године доста обавезних наступа, концерата и турнеја. Дечији и омладински ансамбли народних игара, као и народни оркестар са вокалним и инструменталним солистима и групом певача, редовни су учесници многобројних смотри. Ансамбли народних игара сваке године учествују на неколико међународних смотри фолклора у иностранству. Гостовања су била многобројна. Учествовали смо на фестивалима широм Европе и остали смо у лепом сећању љубитеља националних фолклора у градовима: Француске, Немачке, Холандије, Швајцарске, Аустрије, Италије, Шпаније, Грцке, Мађарске, Пољске, Русије, Белгије, Словеније, Турске, Кипра… где смо успоставили пријатељске и блиске односе како са ансамблима из целог света, тако и са публиком и посетиоцима наших концерата.

У протеклих 5 година наши ансамбли су одрзали велики број концерата за стране туристе представљајући тако традицију нашег народа кроз песму и игру. Туристима из целе Европе који бродовима стижу у нас град, смо представили Општину Нови Београд, Београд и Србију. На насим концертима је до сад присуствовало преко око 10.000 страних туриста.

У оквиру Друштва, након дугогодишњег бављења фолклорном уметношћу и студиозним истраживањем народних ношњи паралелно се опремају ансамбли народним ношњама својеручне израде. Комплетни костими свих ансамбала народних игара су углавном дело наших руку. За толико година бављења народним стваралаштвом и сакупљањем оргиналних делова народних ношњи на терену, стекли смо велико искуство и знање за израду свих врста оргиналних и стилизованих народних ношњи. Њих израђујемо од квалитетних природних материјала, са великим уделом ручног рада. Радимо костиме по својим моделима заснованим на народим мотивима, као и ношње верне оргиналу на основу узорка. При изради користимо стручну литературу и вршимо консултације са струцњацима из Етнографског музеја. Посебан успех нам је израда костима дечијим ансамбалима народних игара.

Преносимо вам део наше историје кроз старе фотографије и исечке из штампе: