Академско Друштво “Нови Београд” почело је са радом 4. јануара давне 1974. године у месној заједници “Радних бригада”, а затим је прешло у оквир Радничког универзитета под називом СКУД “Скојевац”. Касније мења назив у КУД Политехничке академије “Нови Београд”, а потом и у КУД Високе туристичке школе “Нови Београд”.

Друштво функционише као једна велика породица састављена од 300 до 500 чланова различитог узраста, од деце која имају три године до најстаријих чланова који имају преко 90 година. Рад друштва се одвија на пробама у току целе године. Бројност ансамбала говори о квалитету рада са децом и омладином свих узраста. Континуитет трајања од више деценија указује на неизмерну љубав и спремност чланова да негују традицију свога народа кроз песму, свирање и игру без обзира на услове рада.

Данас се Друштво налази на Новом Београду у згради Високе туристичке школе, у Булевару др Зорана Ђинђића 152а.

  Анасамбл народних игара својим програмом обухвата широк опус народног стваралаштва: од изворних народних игара до високо стилизованих игара. Програм изводи са примереним уметничким приступом свакој игри. У оквиру дечијег и омладинског ансамбла народних игара постоје две врсте програма: национални и интернационални. Национални програм је заснован на изворним народним играма које су прилагођене времену и условима извођења. Интернационални програм је, углавном, стилизован, али заснован на оргиналним елементима игара.

  Народни оркестар негује изворну народну музику српског народа. Поред оркестарских нумера, које се изводи у оквиру концертног дела са ансамблима народних игара, народни оркестар има вокалне солисте које прати на јавним наступима, као и групу певача. Народни оркестар је састављен од врхунских музичара и броји преко 20 сталних чланова.

Поред редовних проба, сви извођачки ансамбли и секције имају у току године доста обавезних наступа, концерата и турнеја. Дечији и омладински ансамбли народних игара, као и народни оркестар са вокалним и инструменталним солистима и групом певача, редовни су учесници многобројних смотри. Ансамбли народних игара сваке године учествују на неколико међународних смотри фолклора у иностранству. Учествовали смо на фестивалима широм Европе и остали смо у лепом сећању љубитеља националних фолклора у градовима: Француске, Немачке, Холандије, Швајцарске, Аустрије, Италије, Шпаније, Грчке, Мађарске, Пољске, Русије, Белгије, Словеније, Турске, Кипра…  Посебно се поносимо чињеницом да смо успоставили пријатељске и блиске односе како са ансамблима из целог света, тако и са публиком и посетиоцима наших концерата.

У протеклих 15 година наши ансамбли су одржали велики број концерата за стране туристе у срцу Београда представљајући тако традицију нашег народа кроз песму и игру. Туристима из целе Европе који бродовима стижу у наш град представили смо општину Нови Београд, Београд и Србију. На нашим концертима је до сад присуствовало преко 10.000 страних туриста.

Комплетни костими свих ансамбала народних игара су, углавном, дело наших руку. За толико година бављења народним стваралаштвом и сакупљањем оргиналних делова народних ношњи на терену, стекли смо велико искуство и знање за израду свих врста оргиналних и стилизованих народних ношњи. Њих израђујемо од квалитетних природних материјала, са великим уделом ручног рада. Радимо костиме по својим моделима заснованим на народим мотивима, као и ношње верне оригиналу на основу узорка. При изради користимо стручну литературу и вршимо консултације са струцњацима из Етнографског музеја. Посебан успех нам је израда костима дечијим ансамбалима народних игара.

 

Преносимо вам део наше историје кроз старе фотографије и исечке из штампе: