Први омладински ансамбл је најбројнија секција Друштва која окупља младе људе и  уметнике узраста између 15 и 30 година.

   Овај ансамбл се може похвалити изузетном енергијом, ентузијазмом и фантастичном уиграношћу захваљујући којима успева да годишње одигра преко 100 концерата у земљи и иностранству. 

   Друштво се поноси бројним наградама Првог ансамбла освојеним на различитим смотрама и такмичењима. Као један од најзначајнијих успеха свакако се може издвојити чињеница да се већ годинама уназад налазимо мађу десет најбољих ансамбала у Београду. Наиме, на смотри “Аматери своме граду” – програм у целини, први ансамбл је 2006, 2010, 2014. и 2016. године ушао међу десет најбољих ансамбала у Београду, док је 2008. године био међу пет похваљених. Смотра се одржава на сваке две године. Први ансамбл народних игара је 1977. године, после само три године рада награђен специјалним наградом за извођење кореографије “Новије игре из Западне Србије”. У истом духу је наставио са радом у наредним годинама, а награде су се само низале: 1. место – “Српске игре из околине Гњилана” (2002), 1. место – “Српске игре из Гуче горе и Сарајевског поља” и 2. место – “Игре из Шумадије” (2004), 1. место – “Игре са Космаја” и 2. место – “Царица се с цара договара” (2006), 1. место – “Игре из Шумадије” (2008), а 2012. године је са кореографијом “Метла ногу на потегу” – игре равнога Баната освојио је 3. место.

  Наш први ансамбл учествовао је на бројним фестивалима у земљи и иностранству, а само у последњи пет година обишли смо више од пола Европе.  Гостовали смо на фестивалима у Белгији, Холандији, Пољској, Аустрији, Француској,..

   Репертоар извођачког ансамбла је иузетно богат и разноврстан, обухвата национални и интернационални програм:

 1.  Игре из Шумадије
 2. Игре са Космаја
 3. Царица се с цара договара – игре лесковачког краја
 4. Српске игре из околине Гњилана
 5. Шопско надигравање
 6. Новије игре западне Србије
 7. Српске игре из Гуче горе и Сарајевског поља
 8. Игре из околине Врања 
 9. Биљана платно белеше
 10.  Влашке игре
 11. Циганске игре
 12. Игре Чикоша из Бачке
 13. Игре из Војводине
 14. “Метла ногу на потегу” – игре равнога Баната
 15.  Косаоница – игре копаоничког краја

Уметнички руководилац Првог ансамбла је Илија Милић.